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Amy LiVolsi, Assistant Corporation Counsel
Date: March 21, 2020

Re: OPINION CONCERNING PROCEDURES FOR CONDUCTING PUBLIC
MEETINGS REMOTELY BY ELECTRONIC MEANS DURING THE COVID-19
PUBLIC HEALTH EMERGENCY

The Connecticut Freedom of Information Act (the “Act”) has always permitted board members
to participate in meetings electronically. The Act defines a meeting as “any hearing or other
proceeding of a public agency ... whether in person or by means of electronic equipment, to
discuss or act upon a matter over which the public agency has supervision, control, jurisdiction
or advisory power.” (CGS §1-200(2), emphasis supplied). Consequently, the Act as originally
drafted authorizes electronic participation in meetings. The Act also provides for the public’s
ability to access all parts of a meeting, including any portion conducted remotely/electronically,
by guaranteeing the public the right to attend meetings.

The Governor recently issued Executive Order No. 7B (the Order) suspending state and local
open meeting requirements and establishing procedures for conducting public meetings remotely
and entirely by electronic means in order to address the COVID-19 health emergency. On
March 10, 2020, the Governor issued a Declaration of Public Health and Civil Preparedness
Emergencies due to the novel coronavirus (COVID-19) in the State of Connecticut and, on
March 14, 2020, issued the Order “For Protection of Public Health and Safety during COVID-19
Pandemic and Response.” The Order cites the public health reasons in support of holding
meetings remotely: “to reduce the spread of COVID-19, the United States Centers for Disease
Control and Prevention and the Connecticut Department of Health recommend implementation
of community mitigation strategies to increase containment of the virus and to slow transmission
of the virus, including cancellation of large gatherings and social distancing in smaller
gatherings; and . . . attendance at public meetings and proceedings is likely to increase the risk
of transmission of COVID-19.”
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The Order specifically suspends all state and local laws, rules, charters and regulations that
conflict with the Order and enacts procedures under which an agency (all City boards are
agencies under the Act) may hold meetings remotely by conference call, video conference or
other technology. The Order encourages electronic participation in meetings and eliminates the
need to provide the public in-person real time access to same. The Order specifically eliminates
the requirement that an onsite meeting place be available to the public.

The Order does not permit an agency to engage in secret proceedings or to operate government
business in the shadows. Rather it temporarily relaxes open meeting requirements so that
agencies can perform their necessary functions without having people congregate during the
existing health crisis. To this end, the Order sets forth steps that must be taken when an agency
meets electronically without a public meeting location.!

In summary, the Act has always permitted electronic participation subject to certain safeguards.
Today’s technology allows members of a board to “convene” without being physically present
in the same location.> Executive Order 7B recognizes this capability and encourages its use by
state and local government agencies to protect the health and safety of the public as well as
government employees, appointed and elected board members and elected and appointed
officials in light of the current COVID-19 health and public safety emergency. In sum, Board
members may participate remotely in meetings, be counted when establishing a quorum,* and
may participate in all votes.

* ok ok 3k

' When an Agency conducts an electronic meeting, it must (1) provide the public the ability to view or listen to each
meeting in real time, by telephone, video, or other technology; (2) record or transcribe each meeting and post on
the agency's website within seven (7) days of the meeting, and be made available within a reasonable time in the
agency's office; (3) include in its required notice and agenda for each meeting information about how the meeting
will be conducted and how the public can access it; (4) receive all materials relevant to matters on the agenda at
least 24 hours before the meeting, and make same available on the agency's website before, during and after the
meeting, including (to the extent feasible) exhibits to be submitted by members of the public; and (5) require all
speakers to clearly state their name and title, if applicable, before speaking on each occasion that they speak.

% As noted, it has never been required under the Act for a member to be physically present in the meeting location to
be present at or to attend the meeting.

3 If a Board member participating electronically becomes disconnected or otherwise separated from the meeting, it
could eliminate the presence of a quorum. This should be handled in the same manner as it would be if a board
member physically present walked off the floor.




