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You have asked whether the proposed ordinance regarding the adjustment of land use fees
conflicts with C.G.S. §8-1c.

C.G.S. §8-1c provides:

Any municipality may, by ordinance, establish a schedule of reasonable fees for the
processing of applications by a municipal zoning commission, planning commission,
combined planning and zoning commission, zoning board of appeals or inland wetlands
commission. Such schedule shall supersede any specific fees set forth in the general
statutes, or any special act or established by a planning commission under section 8-26.

In my opinion, the proposed ordinance does not conflict with C.G.S. §8-1c. If the Board of
Representatives adopts the proposal, it will have approved by ordinance a framework to establish
fees, which framework itself involves the Board. Regardless of the manner in which a fee
increase is proposed, the Board possesses the authority to accept or reject the increase. The
Mayor may propose a fee increase which is less than the cost of living change as reflected in the
Consumer Price Index; the Board may reject such a proposed increase by vote if it desires. The
Mayor may also propose a fee increase which is equal to or greater than the cost of living change
as reflected in the Consumer Price Index; in this case, such a proposed increase shall require
adoption by ordinance. Finally, the Board itself, in the absence of any proposal from the Mayor,
always has the authority to set fees by ordinance. The establishment of the above framework by
ordinance is not in conflict with the purpose of the statute.

In Pollio v. Planning Commission of Town of Somers, 232 Conn. 44 (1995), the Supreme Court
concluded that the purpose of C.G.S. §8-1c was to enable municipalities to enact ordinances to
collect sufficient fees to cover the costs associated with land use applications, subject only to



reasonableness. Even though the proposed ordinance authorizes fees that are not of a fixed
dollar amount, an ascertainable standard is included in the proposal, namely, the Consumer Price
Index, which limits the arbitrary imposition of fees. The use of the Consumer Price Index
ensures the reasonableness of any fees that may be proposed by the Mayor.

Paragraph (a) of the proposal should be revised to remove the phrase “unless the amount of the
fee(s) is otherwise set by Charter or State law.” Such a revision will account for the fact that
C.G.S. §8-1c expressly states that fees set by ordinance shall supersede any specific fees set forth
in the general statutes, or any special act (which is interpreted in the law to refer to Charters as
well as special acts).!

You have also asked whether §C2-10-12 requires that the proposed ordinance be contained in a
separate ordinance from an ordinance increasing fees. §C2-10-12 requires that ordinances be
confined to one subject. Since the subject of the proposed ordinance is the adjustment of land
use fees, there would be no violation of §C2-10-12 if the proposed ordinance is placed in an
ordinance which increases fees, as the subject of both ordinances is fees.

! The Zoning Board and the Planning Board also have authority, separate and apart from state

law, to set the amount of certain application fees. See Charter §C6-30-6, §C6-40-4, §C6-40-8,
and §C6-40-14.



